به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد، آرش مصلح، مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان، با بیان اینکه براساس ماده سه قانون توزیع عادلانه آب مصوب سال۱۳۶۱ استفاده از منابع آبهای زیرزمینی به استثنای موارد مذکور در ماده پنج این قانون از طریق حفر هر نوع چاه ، قنات و توسعه چشمه در هر منطقه از کشور با اجازه و موافقت وزارت نیرو باید انجام شود و وزارت مذکور با توجه به خصوصیات هیدرولوژی منطقه (شناسایی طبقات زمین و آبهای زیرزمینی) و مقررات پیش بینی شده در این قانون نسبت به صدور پروانه حفر و بهره برداری اقدام می کند، گفت: از سال ۱۳۸۴ تاکنون یک هزار و ۱۷۹ حلقه چاه بدون پروانه با حجم تخلیه ۶۵ میلیون متر مکعب در استان شناسایی شده است.
آرش مصلح، اظهار داشت: در این مدت ۴۸۶ حلقه چاه غیر مجاز در کهگیلویه و بویراحمد پر و مسلوب المنفعه شده که ۷۲ مورد آن مربوط به سال ۱۴۰۰ است که قطعا پلمب چاههای آب غیرمجاز با هدف کاهش افت سفرههای زیرزمینی، انجام می یابد.
وی، همچنین در خصوص اضافه برداشت از چاه های دارای پروانه بهره برداری با اظهار اینکه یکی از مصادیق بهره برداری های غیر مجاز از منابع آهای زیر سطحی که نقش بسیار مهمی در ایجاد بحران آبی دارد، اضافه برداشت از چاه های آب دارای پروانه بهره برداری یا همان استحصال آب، بیش از حد مجاز مندرج در پروانه است و این امر که علاوه بر کاهش سفره های آب زیر سطحی به تدریج باعث نشست زمین و شور شدن آبخوان دشت ها می شود دارای اثرات مخرب زیست محیطی نیز می باشد، گفت: ضمانت اجرای کیفری مقابله با این جرم، بنده ماده ٤٥ قانون توزیع عادلانه آب و مجوز جبران خسارت های وارده به سفره های آبی،رأی وحدت رویه هیأت عمومی دیوان عالی کشور است و مراجع صالح جهت رسیدگی به این جرم حسب مورد دادگاه های عمومی حقوقی و یا کیفری دادگستری هستند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد، تصریح کرد: تعداد کل چاه های مجاز در استان برای تمامی مصارف شامل آشامیدنی،صنعت و کشاورزی ۲هزار و۸۲۷حلقه است.
مصلح تاکید کرد: میزان برداشت اضافه از چاه های مجاز استان در سال گذشته ۹۸۰ هزار متر مکعب برآورد شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد، با اشاره به اینکه یکی از اقدامات برای پیشگیری از اضافه برداشت آب از چاه های مجاز، نصب کنتورهای هوشمند است، گفت: برای اجرای این طرح در استان نیازمند تخصیص ۳۰۰ میلیارد ریال سرمایه گذاری هستیم.
آرش مصلح افزود: از زمان اجرای طرح هوشمند سازی برداشت آب از چاه های زیرزمینی کهگیلویه و بویراحمد تاکنون ۲۰۵ کنتور هوشمند در مسیر برداشت آب از این چاه ها نصب شده است.
وی اظهار داشت: ۲ هزارو ۶۰۰ حلقه چاه کشاورزی مجاز در دشت های این استان وجود دارد که باید به کنتور هوشمند مجهز شوند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کهگیلویه و بویراحمد، گفت: نصب کنتور هوشمند بر روی چاهها افزون بر کنترل و نظارت بر میزان برداشت آبهای زیرزمینی از اضافه برداشت آبهای این منابع به شدت جلوگیری میکند.
وی، ادامه داد: با نصب کنتور هوشمند، کشاورزان بیشتر از پروانه بهره برداری نمی توانند از چاه ها آب برداشت کنند.
مصلح، اظهار داشت: اگر کشاورزان بیش از میزان تعیین شده آب از چاه برداشت کنند، برق به صورت خودکار قطع شده و امکان برداشت آب از چاه تا زمانی که کارشناسان آب منطقهای و برق اقدام نکنند وجود ندارد.