استان کهگیلویه و بویراحمد با دارا بودن بیش از ۱۱ میلیارد مترمکعب بارش سالیانه و نیز ۸/۵ میلیارد متر مکعب رواناب از جمله استان های شاخص کشور در پتانسیل آبی است.
این حجم بارش اغلب در ۴ ماه سال اتفاق میافتد و در ۸ ماه دیگر که بیشترین مصرف آب شرب، صنعت و کشاورزی وجود دارد شاهد کمترین بارش و یا عدم وجود هر گونه بارش در بیشتر نقاط استان هستیم.
در راستای مهار منابع آبی استان همزمان با سفر پربرکت مقام معظم رهبری مدظله العالی به استان در سال ۱۳۷۳ مطالعه و اجرای سدهای مهم مخزنی آغاز شد که نتیجه آن ساخت و بهرهبرداری از سدهای کوثر و شاه قاسم و نیز مطالعه سد تنگ سرخ و … است.
سد تنگ سرخ بعد از یک دهه مطالعات مختلف زمین شناسی، ژئو تکنیک، هیدرولوژی، پدافند غیرعامل، باستان شناسی و نیز زیست محیطی به منظور تامین آب شرب، صنعت و کشاورزی شهرستان های بویراحمد و دنا در اواخر دهه ۸۰ طراحی و در سال ۱۳۹۰ کلنگزنی شد.
سد دارای مخزنی به حجم ۱۲۵ میلیون مترمکعب و تنظیم آب ۱۵۷ میلیون مترمکعب خواهد بود.
بر اساس تخصیص ابلاغ شده توسط وزارت نیرو از این میزان ۲۰ میلیون مترمکعب برای شرب شهر یاسوج و روستاهای اطراف، تیپ پیاده کوهستان ۴۸ فتح ، مراکز دانشگاهی و علمی اطراف شهر، همچنین ۱۳/۳ میلیون مترمکعب جهت ۴ شهرک صنعتی، کارخانه سیمان مارگون و صنایع کشاورزی و روستایی، ۳۳میلیون مترمکعب برای تامین آب بیش از ۴۲۰۰ هکتار اراضی کشاورزی و نیز ۳۴/۴۵ میلیون مترمکعب در سال برای بهبود محیط زیست و افزایش دبی آب رودخانه بشار در فصول بهار و تابستان است.
این سد در سال ۱۳۹۰ در کمیته عالی فنی آب کشور با حضور اعضا فنی، علمی و دانشگاهی و خبرگان سدسازی کشور مورد تایید و تصویب قرار گرفته و حجم، ابعاد و مشخصات فنی آن براساس آورد رودخانه، دبی سیلابهای مقطع رودخانه، شرایط مخزن و…. طراحی شده است.
آورد رودخانه در این مقطع نزدیک به ۳۰۰ میلیون مترمکعب بوده که تنها ۱۵۷ میلیون مترمکعب آن توسط سد مهار و ذخیره سازی میشود.
علیرغم برخی اظهارنظرها در فضای مجازی
با توجه به برنامهریزی منابع آب این سد هیج گونه انتقال آبی برای هیچ اراضی کشاورزی در بالادست سد وجود نداشته و تخصیص ابلاغی آن دقیقا براساس توضیحات اشاره شده است.
سد ملاصدرا و درود زن در فاصلهای بسیار زیاد از سد تنگ سرخ و نیز در کد ارتفاعی دیگری قرار گرفتهاند و بین این سدها و سد تنگ سرخ ارتفاعات و تاقدیسهای آهکی واقع شده که هرگونه انتقال آب ، آن هم در تراز ارتفاعی دیگر را ناممکن میسازد.
سد تنگ سرخ بصورت کامل شامل ساختگاه ، مخزن و تاسیسات وابسته آن در درون استان کهگیلویه و بویراحمد قرار گرفته و اصولا در شرایط کنونی تنها سدی است که در ورودی استان جانمایی شده و تمام منافع آن متعلق به استان خواهد بود.
در سال جاری نیز سامانه انتقال آب این سد به مرکز استان شامل خط انتقال و تونل از خروجی سد تا منطقه سروک یاسوج در استان و سطح کشور مصوب شده است.
بدیهی است فرایند طراحی و جانمایی سدها در حیطه کمیتههای فنی و تخصصی بوده و برخلاف ادعای مطرح شده مبنی بر تغییر در ارتفاع سد توسط مقامات محلی و استانی ، تاکنون هیچ تغییری در مولفه ها و ابعاد سد خارج از مصوبه های قانونی اوایل دهه ۹۰ انجام نگرفته و نقشه های اجرایی کنونی نیز دال بر این موضوع است.
سد تنگ سرخ کنترل کننده سیلابهای مخرب رودخانه بشار در فصل بارش برای تامین نیازها در فصل کم بارش است.
فراموش نکنیم اگر سد تنگ سرخ احداث شده بود اکنون شاهد خسارت سیلابهای بشار در پایین دست و گل آلود بودن رودخانه بعد از گذشت یک هفته از بارشهای کنونی نبودیم و نیز نوبت بندی آب شرب شهر یاسوج.
سفر ریاست جمهوری اسلامی و نیز ریاست مجلس شورای اسلامی و سایر مسئولان ملی به این سد گویای اهمیت آن در تولید ، اقتصاد ، امنیت غذایی ، صنعتی و اجتماعی مرکز استان دارد که با تکمیل آن شاهد این تحول عظیم خواهیم بود.